Welke technische partner kiezen voor je webshop?

De beslissing is genomen: je gaat van start met je webshop. Geweldig! Ben je zelf niet erg technisch. of wil je het gelijk professioneel laten aanpakken, dan kun je het beste in zee met een betrouwbare webshop bouwer. Maar hoe selecteer je nu zo een technische partner? Wij zetten alvast een aantal aandachtspunten op een rij.

Technische partner webshop

Kies zorgvuldig je e-commerce platform

Aangezien het runnen van je webshop je core business is, is dit uiteraard geen gemakkelijke beslissing. Er zijn tal van mogelijkheden om je webshop mee te starten, maar wij delen ze op in twee overzichtelijke categorieën: de self hosted software en de open source software.

Selfhosted e-commerce platform

Kies je voor een selfhosted webshop dan ga je voor een webshop waar je direct kunt instappen en onmiddellijk mee kunt beginnen. Shopify, Lightspeed en tal van andere zijn daar voorbeelden van. De opstartkosten zijn laag, je kunt snel starten en de meeste voorzieningen zijn al getroffen, of er zijn aanvullende plug-ins voor. Vaak betaal je een maandelijkse fee om van het webplatform gebruik te kunnen maken. Deze platformen worden goed onderhouden, zijn vaak uitstekend gedocumenteerd en beschikken over een FAQ en helpdesk. Wil je laagdrempelig starten dan kan dit een uitstekende start zijn.

Zijn er dan geen nadelen? Toch wel. De personalisatie en branding mogelijkheden zijn vaak beperkt, je bent soms afhankelijk van templates en echt maatwerk is veelal niet mogelijk. Zit je met bijzonder complexe producten en flows, dan is het vaak ook wat lastig uit de voeten komen.

De ondersteuning komt vaak van de softwareleverancier zelf, maar er zijn ook partijen die zich hebben gespecialiseerd in deze platformen. Zo vind je altijd wel een regionale partner die je kan ondersteunen bij het opzetten, onderhouden en optimaliseren van je website.

Open source platform

Ga je voor een open source platform zoals Magento 2 er eentje is, heb je vaak de hulp nodige van een ervaren developer en/of technische partner voor Magento 2. De mogelijkheden van deze systemen zijn binjna onbegrensd, maar voor een leek moeilijk voor elkaar te krijgen.

Het grote voordeel is dat je niet vastzit aan een standaard platform en dus veel meer flexibiliteit hebt. Je kunt Magento 2 volledige customisen en naar je hand zetten, in zowel front- als backoffice Ben je toch niet tevreden, dan kan je snel switchen of met een andere partner of platform in zee gaan. Wereldwijd zijn er specialisten te vinden die deze open source software kunnen ontwikkelen, je kunt dus altijd wel ergens terecht.

Ga voor een technische partner die thuis is in jouw keuze

Heb je de mogelijke opties onder de loep genomen en een keuze gemaakt, dan is het tijd om je technische partner te kiezen. Kies in elk geval voor een bedrijf dat thuis is in het platform, de software of de technologie waar je voor kiest. Een dedicated specialist heeft altijd meer focus en volgt de nieuwe ontwikkelingen vaak beter op dan een generalist. Het omgekeerde kan ook. Je kunt besluiten eerst voor een technische partij te kiezen en het systeem waar deze mee werkt. Ga je hiervoor, dan moet je wel ontzettend veel vertrouwen hebben in je technische partner en zeker zijn dat het aangeboden systeem of de oplossing die voor je webshop ontwikkeld gaat worden, ook aan je eisen en verwachtingen voldoet.

Waarom je het onderhoud van je webshop uitbesteed?

Als ondernemer wil je ondernemen en het onderhouden van een webshop kan aardig wat tijd vragen. Door te kiezen voor het uitbesteden van het onderhoud en het aan een technische partner over te laten, kies je voor meer focus en tijd voor je business. Bovendien zal een specialist in e-commerce die thuis is in jouw platform je ook sneller kunnen doen schakelen en zelf oplossingen aanreiken. Je mag er in principe zeker van zijn dat je webshop altijd up-to-date is en dat je op de nodige ondersteuning kunt rekenen.

Let er ook op dat je bij problemen altijd snel bij je technische partner terecht kunt. Een hack, een bug, een probleem met de hosting: het kan je allemaal veel geld kosten als je verkopen mist. Een goede partner zal je ook helpen om beter te scoren in de zoekmachines en je webshop optimaliseren. Het uitbesteden van het onderhoud van je webshop is dus vaak een verstandige investering die geld oplevert in plaats van je geld te kosten.

Onderhoudsabonnement of kostprijs per uur?

Een dilemma waar je vaak voor komt te staan bij het kiezen van een technische partner voor je webshop. Ga je voor een partij die met een vast onderhoudsabonnement werkt of betaal je uurtje factuurtje. Beide zijn valabele opties, al kan de kostprijs bij het tellen van uren aardig oplopen. Vaak ben je beter af en zorgelozer bij een afgesloten service overeenkomst. Bespreek dit vooraf duidelijk met je technische partner en zorg dat er geen discussie kan ontstaan over de kostprijs. Hier lopen heel wat samenwerkingen op stuk, dus heldere afspraken met je technische webshop partner zijn echt wel nodig.

Een checklist die je kan helpen bij de keuze van je technische partij

Wil je min of meer zeker zijn dat je een goede partner kies om je webshop technisch te onderhouden en je te ondersteunen, dan kun je deze checklist gebruiken.

  • Welke referenties heeft jouw partner?
  • Specialist of een generalist?
  • Is de kennis up-to-date, zijn hier bewijzen van?
  • Hoe zit het met de kostprijs: wat is inbegrepen, wat niet?
  • Is er een contract? Wat zijn de modaliteiten?
  • Hoe zit het met de snelheid van ondersteuning? Zijn er klanten die dit kunnen bevestigen?
  • Eenmanszaak of groter bedrijf met een back-up?

Het zijn stuk voor stuk zaken die je voor je een samenwerking aangaat maar best even kunt aftoetsen. De samenwerking geregeld eens bespreken en evalueren houdt iedereen scherp. Je technische partner met meeschalen met jouw webshop en jou en je behoeften begrijpen.