Magento 1 Informatie

Wie ervaring heeft met webshops heeft de naam Magento vast al wel eens horen vallen. Logisch, want Magento 1 is één van de krachtigste e-commerce platformen ter wereld. Heel wat toonaangevende bedrijven draaien op Magento 1 en ondertussen is de opvolger Magento 2 gelanceerd.

Magento 1

Magento 1

Wie ervaring heeft met webshops heeft de naam Magento vast al wel eens horen vallen. Logisch, want Magento 1 is één van de krachtigste e-commerce platformen ter wereld. Heel wat toonaangevende bedrijven draaien op Magento 1 en ondertussen is de opvolger Magento 2 gelanceerd. Het platform heeft heel wat trouwe fans en het op maat bouwen van een website kan perfect in dit systeem. Tel daar nog de minimale vereisten op het vlak van onderhoud bij op en je beseft meteen waarom Magento 1 is uitgegroeid tot één van de topspelers in de markt. Het platform kan aangevuld worden met tal van extensies en de mogelijkheden zijn ongeveer onbeperkt.

Waar ligt de kracht van Magento 1?

Magento 1 heeft heel wat voordelen, maar één van de grootste is ongetwijfeld de mogelijkheid om de webshop aan te vullen met duizenden extensies. Magento 1 is een open source systeem, dus wereldwijd zijn er duizenden ontwikkelaars mee aan de slag en zitten er geen restricties aan.

Dit zorgt er ook voor dat er heel wat toepassingen zijn voor ontwikkeld die het basisplatform aanvullen. Snel laten betalen, een leveringsmodule of een template op maat? Je zegt het maar, alles kan. Zo win je niet alleen veel tijd, het drukt ook de kosten. Het kiezen van een betrouwbare technische partner die thuis is in de code van Magento 1 is essentieel om alles uit het platform te halen. Heel wat van die toepassingen zijn gratis, maar er zijn ook commerciële extensies.

Naast de waaier aan mogelijkheden, scoort Magento 1 ook uitstekend in de zoekmachines. De technologie is SEO-geoptimaliseerd, waardoor je site makkelijk te vinden is. Je bent in staat heel wat belangrijke info aan je pagina’s en producten mee te geven en dat merk je ongetwijfeld in de omzetcijfers van je webshop. Bovendien zit het platform boordevol trackingsmogelijkheden, zo weet je precies wat er bekeken wordt, of er conversie is en of er aanpassingen nodig zijn. Ook hier kan wel wat professionele hulp van pas komen.

Waarom kiezen voor open source?

Zoals al eerder aangehaald is Magento 1 een open source CMS. Dit wil zeggen dat iedereen er functionaliteiten voor kan ontwikkelen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een extensie voor die je kunt inpluggen. Vaak is een heel stuk voordeliger dan weer helemaal van nul te moeten beginnen bouwen. Jij bent ook de eigenaar van je site en switchen van webshop partner vormt geen enkel probleem. Huur je een webshop, denk maar aan Shopify of WooCommerce, dan heb je lang niet de mogelijkheden die je met Magento 1 wel hebt.

Verder is Magento 1 ook perfect schaalbaar. Klein beginnen met een 10-tal producten om vervolgens op te schalen naar duizenden referenties? Geen enkel probleem. Magento groeit met je mee. Ook op het vlak van beveiliging zit het goed.

Meerdere webshops op de planning?

Plan je in de toekomst meerdere websites? Dan kun je opteren voor Magento Multistore. Zo beheer je meerdere webshops vanuit één beheeromgeving. Zo houd je het overzicht, kun je makkelijk je webshops managen en zelfs producten uitwisselen tussen de webshops onderling. Kortom met Magento 1 win je tijd en werk je efficiënt. Ook meertalige websites en of webshops per land vormen geen enkel probleem. Met één systeem beheer je je volledige e-commerce.

Waarom switchen van Magento 1 naar Magento 2?

Ondertussen loopt Magento 1 op zijn laatste benen en is Magento 2 in opmars. Is overstappen van Magento 1 naar Magento 2 een goed idee? Wees maar zeker. We zetten een aantal overtuigende argumenten op een rijtje:

  • Magento 2 beschikt over een snellere laadtijd dan Magento 1. Hierdoor scoor je nog beter in de zoekmachines met je webshop.
  • De administratieve interface is nog eenvoudiger en overzichtelijker.
  • De technische architectuur is verbeterd en er zijn tal van nieuwe functies.
  • Ook klanten varen er wel bij, want de gebruikservaring is intuïtiever.

Het loont dus zeker de moeite om een overstap van Magento 1 naar Magento 2 te overwegen. Het migratieproces is pittig, maar een gespecialiseerd Magento bureau kan je daar ongetwijfeld bij helpen. Als je nu opstart met een webshop dan is de keuze voor Magento 2 de beste keuze. De voordelen zijn enorm. Kijk altijd naar een complete en betaalbare Magento 2 oplossing.

Zijn er ook negatieve punten aan Magento? 

Magento 1 gaat er binnenkort uit en dat is misschien wel het grootste nadeel. Verder is er ook geen support voorzien vanuit Magento zelf, het is dan ook aangewezen om een support contract met een erkende partner af te sluiten of in zee te gaan met een andere specialist. Het laten maken van een webwinkel op maat kost wel wat. De initiële investering kan dus vrij pittig zijn, maar dat weegt niet op tegen de voordelen je hebt.