Leveranciers kiezen voor je webshop

Met een webshop starten? Geweldig, maar dan heb je natuurlijk ook producten nodig. Tenzij je alleen diensten gaat verlenen, kan je niet zonder leveranciers. Het spreekt voor zich dat kwalitatieve en betrouwbare leveranciers belangrijk zijn voor de reputatie van je shop. Maar hoe kies je nu geschikte leveranciers voor je webshop? Wij helpen je alvast een handje met diverse tips.

Leveranciers voor je webshop

Kiezen is niet altijd verliezen

Leveranciers zijn er enorm veel wereldwijd, dus door de bos de bomen nog zien is niet altijd vanzelfsprekend. De eerste stap bij het kiezen van je leveranciers is duidelijk te bepalen welke producten je wilt verkopen. Pas daarna kun je de overweging maken of je lokaal wilt inkopen of importeren en of je bijvoorbeeld voor dropshipping of een eigen voorraad gaat. Zowat alles is verkrijgbaar op het internet, dus opvallen is helaas niet erg makkelijk. Een heldere strategie en een overzichtelijk productaanbod vormt de basis om je leveranciers te selecteren.

Doe een marktonderzoek

Wil je weten welke producten je moet aankopen en welke leveranciers er zijn? Doe een marktonderzoek. Breng het potentieel van de markt in kaart en zoek leveranciers die aan jouw specifieke behoeften kunnen voldoen. Niet alleen qua productaanbod, maar ook op het vlak van service.

Bekijk ook je belangrijkste concurrenten. Hoe ga je met hen de strijd aan? Bepaal je USP’s en bepaal waar je het verschil kan maken. Ga vervolgens op zoek naar partners en leveranciers die passen in het plaatje en hierin kunnen meedenken. Wil je je echt onderscheiden en het niet alleen op prijs spelen, dan moet je misschien op zoek gaan naar exclusieve leveranciers voor jouw webshop.

Importeren of lokaal aankopen

In Azië kan je heel wat leveranciers vinden, maar dat loopt niet altijd vlekkeloos qua service, contact en verzending. Ook van lokale leverancier kun je juist je voordeel maken. Maak een afweging op basis van prijs, maar bekijk je leveranciers ook breder. Kunnen ze je ondersteunen, hoe snel kunnen ze leveren en passen ze in het verhaal dat je wilt brengen? Beide hebben hun voor- en nadelen en zolang je de keuze maar weloverwogen maakt, is er geen goed of fout.

Voorraad of dropshipping

Sommige leveranciers verwachten dat je een voorraad aanlegt, terwijl dropshipping bij sommige leveranciers een optie is. Dropshipping vraag bijna geen investering en je kan er dan ook makkelijk en snel mee starten. Bovendien is er geen opslagruimte nodig. Nadeel is dat niet elke leverancier er voor open staat en dat je ook de levering niet in de hand hebt. Vaak wordt ook een percentage van je winst afgeroomd. Vergelijk, onderhandel en kies bewust. Wees je er van bewust dat heel wat beginnende webshops met dropshipping werken en je op het vlak van productenaanbod je je misschien moeilijker kan onderscheiden.

Hoe vind je de geschikte leveranciers?

Leveranciers kan je op heel wat verschillende manieren vinden. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om kleine bestellingen te plaatsen, heb je vaak heel wat keuze.

Leveranciers vinden via Google is een optie, maar ga dan wel gericht op zoek. Specificeer je zoektermen of je bent al snel het spoor bijster. Denk logisch na en zoek je internationaal dan zoek je uiteraard in het Engels. Verder is het ook mogelijk om specifiek op zoek te gaan naar groothandels die bepaalde merken voeren. Ga je op zoek naar een leverancier in het (verre) buitenland, dan kan een zoektocht op Alibaba, AliExpress of een soortgelijk platform nuttig zijn. Uiteraard kun je je ook nog steeds offline informeren. Denk bijvoorbeeld aan beurzen.

Gok niet op één leverancier

Met één leverancier werken is makkelijk en overzichtelijk, maar niet altijd de meest verstandige oplossing. Door in te zetten op meerdere leveranciers spreid je je risico en kun je ze op termijn ook tegen elkaar uitspelen. Ben je je nog aan het informeren, spreek dan ook met meerdere leveranciers. Luisteren kan nooit kwaad en je spreekt beter een potentiële leverancier te veel, dan eentje te weinig. Maak een shortlist van de mogelijke leveranciers voor je webshop en duik daar wat dieper in. Probeer toch ook elkaar minstens één keer in real life of via videocall te spreken. E-mailen is leuk, maar een persoonlijk gesprek zegt vaak meer.

Stel de juiste vragen

Bij het selecteren van je leverancier stel je maar beter de juiste vragen. Beschikken ze over voorraad, hoe zit het met de leveringstermijn, zijn er kosten aan verbonden, wat met de verkoopvoorwaarden en hoe betrouwbaar is de service? Houd de potentiële leveranciers tegen het licht en doe voldoende navraag. Zeker als je met buitenlandse leveranciers voor je webshop in zee gaat, vraag je maar beter door.

Test enkele leveranciers uit

Heldere offertes maken goede vrienden. Transparante prijzen en een open communicatie is wel het minste wat je van je leverancier mag verwachten. Zit het goed met de offerte, vraag dan altijd eens een proefzending aan. Zo kun je de kwaliteit van het product inschatten. Als je persoonlijk de onderhandelingen voert, kun je dit uiteraard ook ter sprake brengen.

Conclusie

Kortom leveranciers kiezen is niet super moeilijk, maar goede leveranciers vinden is een kunst. Een goede leverancier kan jouw e-commerce onderneming succesvol maken. Een goede samenwerking is noodzakelijk om succesvol te zijn met het starten van een webshop.